What’s new in AutoCAD 2020

Autodesk Users Annual Event 2019
8 Απριλίου 2019
Η υποστήριξη για τα Windows 7 θα διακοπεί στις 14 Ιανουαρίου 2020
9 Ιανουαρίου 2020
Show all

AutoCAD 2020 – Τι περιλαμβάνει η Νέα έκδοση

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στις 27 Μαρτίου, επετειακή ημερομηνία της πρώτης έκδοσης του AutoCAD, η Autodesk κυκλοφορεί τη νέα σειρά εκδόσεων των προγραμμάτων της. Τη 2020 για εφέτος, και βεβαίως πρώτο απ’ όλα το AutoCAD, το δημοφιλέστερο CAD πρόγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολλοί από εμάς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούμαστε επαγγελματικά με το AutoCAD, περιμένουμε με ενθουσιασμό, να δούμε τις δυνατότητες κάθε νέας έκδοσης.

Όμως τα τελευταία χρόνια το AutoCAD δεν αλλάζει και πολύ. Η τελευταία έκδοση στην οποία θυμόμαστε βασικές βελτιώσεις ήταν το AutoCAD 2008 και όποιος εργάζεται σε 3D, μπορεί να πει και το AutoCAD 2010.

Η ενσωμάτωση των Toolsets (Architecture, Electrical, Map 3D, Mechanical, MEP, Plant 3D και Raster Design), μαζί με τις βιβλιοθήκες των χιλιάδων εξαρτημάτων που τα συνοδεύουν, στο AutoCAD προϊόν είναι ένα εξαιρετικό βήμα, διότι έδωσε στους συνδρομητές τη δυνατότητα να προσαρμόζουν το πρόγραμμα σε οποιαδήποτε ειδικότητα μηχανικού θέλουν. “One AutoCAD”, είναι το νέο σύνθημα της Autodesk!

Όμως πρώτον τα Toolsets δεν είναι κάτι καινούργιο και δεύτερον, αυτό έγινε στο AutoCAD 2019.

Επομένως τι το ιδιαίτερο έχει να παρουσιάσει η κυκλοφορία του νέου AutoCAD στους συνδρομητές του, εκτός από μερικές “νέες πινελιές” στον πυρήνα του προγράμματος, τις οποίες θα παρουσιάσουμε περιληπτικά στη συνέχεια;

 


Architecture Toolset

Mechanical Toolset

Electrical Toolset

MEP Toolset

Plant 3D Toolset

Raster Design

 

Ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της “κοινωνικής δικτύωσης” και των Cloud υπηρεσιών. Για την Autodesk, AutoCAD δεν είναι μόνο το πρόγραμμα που τρέχει σε ένα Desktop μηχάνημα.

Οι συνδρομητές του AutoCAD έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις φορητές, “έξυπνες”, συσκευές τους, δύο κατάλληλα προσαρμοσμένες εφαρμογές του AutoCAD: Το AutoCAD Web App και το AutoCAD Mobile App.


Οι εφαρμογές αυτές επιτρέπουν την εποπτεία, τον έλεγχο, τη προσθήκη πληροφοριών, καθώς και τη περιορισμένη διόρθωση σχεδίων, οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και καθ’ οδόν, μακριά από το γραφείο, χωρίς καν να υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Δεν είναι πλέον απαραίτητο κάποιος να μεταφέρει “υπό μάλης” τυπωμένα σχέδια στο εργοτάξιο ή στις συναντήσεις με τους πελάτες του, είναι πιο πρακτικό και κομψό απλώς να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω κάποιας mobile συσκευής (Laptop, Tablet ή έστω ένα Smart Phone). Επιπλέον το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι χρησιμοποιώντας την ίδια συσκευή, μπορεί να επικοινωνήσει αμέσως τις διορθώσεις και παρατηρήσεις των σχεδίων στους συνεργάτες του.

Αυτά τα τρία AutoCAD (Desktop, Web και Mobile) συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά και απρόσκοπτα, επιτρέποντας στους συνδρομητές να εργάζονται σε παρόμοια περιβάλλοντα εργασίας και να αποθηκεύουν τα σχέδιά τους είτε τοπικά είτε στο Cloud λογαριασμό τους.

AutoCAD 2020 σε οποιαδήποτε συσκευή

 

Έχοντας με επιτυχία ολοκληρώσει η Autodesk τη μετάβαση του μοντέλου αδειοδότησης των προγραμμάτων της από Perpetual σε Subscription, οι περισσότεροι συνδρομητές έχουν πρόσβαση στις νέες δυνατότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρά να είναι απαραίτητο να περιμένουν για μία μεγάλη ετήσια έκδοση.


Υπάρχουν επτά μοναδικές προσθήκες και βελτιώσεις στο νέο AutoCAD 2020, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα γίνουν ευπρόσδεκτες από τους περισσότερους χρήστες του προγράμματος.

Νέο Dark Theme, ταχύτερη λειτουργία

Σταθερά από έκδοση σε έκδοση, η εμφάνιση του AutoCAD βελτιώνεται. Σε αυτή την έκδοση κυριαρχεί ένα βαθύ σκούρο μπλε φόντο εργασίας, μία οξύνοια και καθαρότητα στα εικονίδια των εντολών, ενώ το θεματικό περιεχόμενο του Ribbon έχει γίνει περισσότερο ευδιάκριτο. Αυτό συνεισφέρει στη μείωση της κόπωσης των οφθαλμών και στον ευκολότερο εντοπισμό των εντολών του προγράμματος. Φυσικά, εάν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε το εξ’ ορισμού Dark Theme με ένα Light Theme, δίνοντας στο Ribbon ένα λευκό χρώμα φόντου.

Επίσης έχει βελτιωθεί η ταχύτητα λειτουργίας του προγράμματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά την αποθήκευση των σχεδίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις το Save διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεφτο, σε σχέση με τον μέσο όρο των 1.5 δευτερόλεφτων των προηγουμένων εκδόσεων. Επιπλέον η εγκατάσταση του AutoCAD είναι τώρα κατά 50% ταχύτερη, όταν πραγματοποιείται σε Solid State Hard Drives (3.5min κατά μέσω όρο).

AutoCAD 2020 – Dark Theme ThemThemeαδήποτε συσκευή

Quick Measure Tool

Με το νέο Quick Measure εργαλείο η μέτρηση αποστάσεων στο AutoCAD 2020 είναι ταχύτερη από κάθε άλλη φορά.

Η νέα Quick επιλογή της MEASUREGEOM εντολής σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε μετρήσεις σε 2D σχέδια, απλά τοποθετώντας κατάλληλα το mouse. Το AutoCAD σας παρέχει δυναμική απεικόνιση διαστάσεων, αποστάσεων και γωνιών, καθώς μετακινείτε το mouse πάνω ή ανάμεσα στα αντικείμενα του σχεδίου. O Cursor εμφανίζει όλες τις γειτονικές μετρήσεις, στο εσωτερικό και εξωτερικό της παρακείμενης γεωμετρίας. Φυσικά έχετε στη διάθεσή σας και όλες τις άλλες δυνατότητες της MEASUREGEOM εντολής, για την αποκλειστική μέτρηση αποστάσεων, ακτίνων, γωνιών, εμβαδών και όγκων.

AutoCAD 2020 – Quick Measure Tool ThemThemeαδήποτε συσκευή

Βελτιωμένο Blocks Palette

Στο AutoCAD 2020 έχει βελτιωθεί ο τρόπος εισαγωγής Blocks με ένα νέο Blocks Palette. Αυτή η παλέτα αντικαθιστά το παλιό Insert πλαίσιο διαλόγου και αποτελεί την πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο εργασίας με τα Blocks από την έκδοση 2015 του AutoCAD, στη οποία είχε προστεθεί ένα Block Gallery.

Το νέο Blocks Palette περιέχει τις σχηματικές απεικονίσεις των Blocks, καθιστώντας πολύ ευκολότερη την εισαγωγή, την αλλαγή κλίμακας και την περιστροφή των Blocks σε ένα σχέδιο. Μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Blocks από το τρέχον σχέδιο, από σχέδια που ανοίξατε πρόσφατα ή από οποιοδήποτε άλλο σχέδιο, στο οποίο έχετε πρόσβαση. Επίσης μπορείτε να “φιλτράρετε” την αναζήτησή του Block σας, έτσι ώστε να την κάνετε πιο ακριβή και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Drag & Drop, για να εισάγετε το Block στο σχέδιό σας. Η Repeat Placement είναι μία νέα δυνατότητα, η οποία προστέθηκε κατόπιν απαίτησης των συνδρομητών, με την οποία μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο εισάγοντας ένα Block πολλές φορές. Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του Blocks Palette και να το τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης σχεδίασης, έτσι ώστε να το έχετε πάντοτε στη διάθεσή σας, όταν χρειαστεί να εισάγετε κάποιο Block.

AutoCAD 2020 – Βελτιωμένο Blocks Palette ThemThemeαδήποτε συσκευή

Βελτιωμένη εντολή Purge

Η εντολή Purge έχει σχεδιαστεί από την αρχή, έτσι ώστε το καθάρισμα των σχεδίων σας να γίνεται ευκολότερα, ενώ μπορεί να σας βοηθήσει στο να κατανοήσετε γιατί συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου σας δεν μπορούν να διαγραφούν. Η επιλογή πολλαπλών κατηγοριών αντικειμένων ή μεμονωμένων αντικειμένων από την εντολή Purge έχει γίνει ευκολότερη με την προσθήκη Checkboxes.

Στο πλαίσιο διαλόγου της εντολής έχει προστεθεί μία Preview περιοχή, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε ένα αντικείμενο πού έχετε επιλέξει, πριν το διαγράψετε από το σχέδιό σας.

Κατά τη γνώμη μας η μεγαλύτερη βελτίωση της εντολής Purge είναι η δυνατότητα να εμφανίζει με ένα απλό κλικ τα στοιχεία του σχεδίου σας, τα οποία δεν μπορείτε να διαγράψετε. Και μάλιστα σας παρέχει κατανοητές εξηγήσεις γιατί δεν μπορείτε να τα διαγράψετε, πόσες φορές αυτά χρησιμοποιούνται μέσα στο σχέδιό σας, σε ποια Layers ανήκουν και ποια είναι η επίδρασή τους στο μέγεθος του αρχείου σας.

Επιπλέον, έχοντας επιλεγμένο ένα στοιχείο που δεν μπορείτε να διαγράψετε, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Select Objects για να εστιάσετε γρήγορα σε αυτά τα αντικείμενα.

Αυτά τα αντικείμενα επιλέγονται επίσης και μέσα στο σχέδιό σας, έτσι ώστε μπορείτε εύκολα να πραγματοποιείτε αλλαγές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αλλάξετε τις ιδιότητες των επιλεγμένων αντικειμένων, που δεν μπορείτε να διαγράψετε, να τα μεταφέρετε σε ένα διαφορετικό Layer, έτσι ώστε να διαγράψετε το Layer, στο οποίο αρχικά αυτά είχαν τοποθετηθεί.

AutoCAD 2020 – Βελτιωμένη εντολή Purge ThemThemeαδήποτε συσκευή

Βελτιωμένη σύγκριση DWG σχεδίων

Η δυνατότητα σύγκρισης DWG σχεδίων, που εμφανίστηκε στη έκδοση 2019, βελτιώθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδρομητών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συγκρίσεων και αλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε ένα σχέδιο, το οποίο θέλετε να συγκρίνετε με το τρέχον σχέδιο, και οι διαφορές τους να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο στο τρέχον σχέδιο.

Με τη βοήθεια ενός νέου Toolbar, μπορείτε γρήγορα να εμφανίσετε ή να κρύψετε το αποτέλεσμα της σύγκρισης.

Όταν πραγματοποιείτε αλλαγές στο τρέχον σχέδιο, οι διαφορές (σε σχέση με το συγκρινόμενο σχέδιο) υπερτονίζονται σε πραγματικό χρόνο. Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τα εξ’ ορισμό χρώματα της σύγκρισης, να εμφανίσετε ή να κρύψετε κατηγορίες σύγκρισης, να εναλλάξετε τη σειρά των σχεδίων, να ορίσετε Revision Clouds, κτλ. Μπορείτε επίσης να επιλέξτε αντικείμενα από το συγκρινόμενο σχέδιο και να τα εισάγετε στο τρέχον σχέδιο, επίσης σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης μπορείτε να εξάγετε ένα νέο “Snapshot Drawing” τις ομοιότητες και διαφορές των δύο συγκρινόμενων σχεδίων, όπως γινόταν και στο AutoCAD 2019.

AutoCAD 2020 – Βελτιωμένη σύγκριση DWG σχεδίων ThemThemeαδήποτε συσκευή

External Storage Providers

Είναι γνωστό ότι η Desktop έκδοση του AutoCAD μπορεί να συνεργαστεί καλά με οποιοδήποτε Cloud Storage Providers, όπως το Dropbox και το OneDrive, για να αποθηκεύετε και εκεί τα σχέδιά σας, ακόμη και εάν αυτά χρησιμοποιούν Xrefs.

Το νέο είναι ότι αυτό τώρα μπορεί να το κάνει και το AutoCAD Web App.

Σίγουρα αυτό είναι χρήσιμο, εάν χρησιμοποιείτε το AutoCAD Web App και θέλετε να αποθηκεύετε τα σχέδιά σας σε κάποιο από αυτά τα Online Storage.

Για εκείνες τις εταιρείες, οι οποίες απαιτούν τα σχέδια να παραμένουν στο εσωτερικό τους δίκτυο, το CAD Manager Control Utility περιλαμβάνει ένα νέο checkbox, το οποίο απενεργοποιεί τις σχετικές εντολές SAVETOWEBMOBILE και OPENWEBMOBILE.

Μερικά συμπεράσματα και παρατηρήσεις

Με βάση το δεδομένο ότι το AutoCAD είναι πλέον ένα πολύ ώριμο εργαλείο σχεδίασης, η Autodesk επενδύει περισσότερο στο να το κάνει ταχύτερο και περισσότερο αξιόπιστο παρά σε νέες δυνατότητες.

Οι συνδρομητές έχουν πρόσβαση στο οποιοδήποτε AutoCAD Toolset, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερο τη φύση της εργασίας τους και ταιριάζει με την ειδικότητά τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Autodesk στη προσαρμογή του AutoCAD στις σύγχρονες απαιτήσεις για πρόσβαση στις δυνατότητες του προγράμματος, ακόμη και από mobile συσκευές.

Αξιοποίηση από το AutoCAD των δυνατοτήτων που προσφέρει το Cloud για αποθήκευση σχεδίων και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ομάδων μηχανικών, διαφόρων ειδικοτήτων.

Αυτές είναι οι διαχρονικές αξίες που προσφέρει το AutoCAD και με τις οποίες καθημερινά αποσβένετε το κόστος χρήσης του. Να γιατί η σωστή ερώτηση είναι το τι περιλαμβάνει η νέα έκδοση και όχι το ποιες είναι οι νέες δυνατότητες.

X